Många som sett filmen eller upplevt musikalen har ett personligt förhållande till familjen von Trapps äventyr. Men regissören Jerker Swande är inte rädd för att låta oss uppleva ett mörkare drama än vad filmen visade.
- von Trapp måste ju ha drabbats av en stor sorg när hustrun dog och han blev lätt försupen och tappade kontakten med barnen, säger Jerker Swande. Filmnördarna kan förbereda sig på en överraskning!
Jerker Swande anser att trovärdighet är viktigt och därför blir föreställningen närmast ”sötsur” jämfört med den ”söta” filmen. Men musiken går så klart i dur! Men vissa delar av musiken är tyvärr låsta av rättigheter. Totalt kommer uppåt 60 personer att delta i varje föreställning, varav 35 i den symfoniska orkestern! Stefan Alneberg är musikansvarig och dirigent medan Camilla Lénström svarar för koreografin.
Det blir en blandning av proffs och amatörer i både orkester och bland skådespelarna. Rollen som Maria kommer att gestaltas av Anna-Lotta Larsson, sångerska och skådespelare från Piteå som spelat ”musikteater”, bland annat Värmlänningarna och West Side Story.
- Men mest uppmärksamhet fick jag när jag var med i en av Göta-kanalfilmerna, berättade Anna-Lotta Larsson. Trots att rollen var liten med bara några få repliker så var det väldigt många som hejade på mig och sa att de sett filmen!
Gävles egen ”musikal- och operettkung” Rolf Wickenberg gestaltar Georg von Trapp. Det finns också två uppsättningar barn, som kommer att alternera så att de inte överbelastas.
Repetitionerna har redan startat och kommer att pågå hela hösten fram till premiären, med ett sommaruppehåll.
Gasklockorna kommer att rymma cirka 400 åskådare och totalt ges 12 föreställningar med den sista lördagen den 31 oktober. Om intresset blir stort kan det bli en förlängning, men tidigast våren 2015. Dels eftersom delar av ensemblen har andra åtaganden över vintern och dels för att Gasklockorna kommer att vara upptagna. När Sound of Music gavs av Östgötateatern var alla förställningar utsålda! Och de körde fler än 40!
Biljetter kan köpas hos både Gävle Turistbyrå och på nätet http://www.entregavle.se. Biljetterna började säljas strax före påsk. Man har redan börjat få beställningar från bussbolagen.
- Vi räknar med publik från Gästrikland i första hand men även från Dalarna, Hälsingland och Uppland, sa Rolf Wickenberg, som också ansvara för marknadsföringen.
Så det är bara att markera någon av föreställningarna och att boka biljetter!