STAX-legend till Gävle Konserthus

11/4, 2017 kl. 14:29

Southern Soul-legenden William Bell kommer till Gävle 21 april för en exklusiv Sverigekonsert med sitt 10-mannaband. Mannen som en gång kallats "Perhaps the most underrated of all the major soul singers" släppte under 2016 sitt nya album på återstartade STAX Records. "This Is Where I Live" har skakat om alla soulälskare rejält och omnämns redan som en modern soulklassiker. Albumet vann nyligen en grammy för best americana album!

När många börjat misströsta att det blivit försent att få uppleva någon av de stora från Stax och Memphis soulens storhetstid började det bubbla om en väldigt spännande comeback. Det pratades om artisten som vår tids mest framstående musikbiografi-författare Peter Guralnick kallat "Perhaps the most underrated of all the major soul singers". Ryktet sa att han befann sig i grammy-vinnande producenten John Levental studio. Musiken som läckt ut sades hålla samma klass som Salomon Burkes comeback-skivor, och en artist som nog många inte visste var vid liv visade sig vara i bättre form än någonsin undre sin guld-era. Den 77 år unge WILLIAM BELLS "This Is Where I Live" släpptes den 26 mars 2016 på återstartade Stax Records, och är inget mindre än en modern soulklassiker. Aftonbladets Markus Larsson kallar i sin recension skivan för "Ett litet mirakel" och jämför inspelningen med Rick Rubins klassiska inspelningar av Johnny Cash "American Recordings". Vi lyfter ödmjukt på hatten och presenterar i samarbete med Gävle Konserthus WILLIAM BELL med sin 10 man starka orkester för den enda och mycket exklusiva konserten i Sverige.

WILLIAM | BELL är en sann legend inom soulmusiken. Han var bokstavligen med och startade det, som senare med skivbolaget Stax som lokomotiv, skulle utvecklas till musikstilen vi idag kallar Southern Soul. Svart musik som oväntat och till en början helt underground kom att toppa 60- och 70-talets topplistor världen över. Enkelt uttryckt en av de mest hyllade och aktade av populärmusikens alla kapitel, stilar och eror med stjärnor som Otis Redding, Staple Singers, Aretha Franklin, Sam & Dave, Al Green, Wilson Picket och WILLIAM BELL. 1961 gav Stax ut WILLIAMS debutsingel "You Don't Miss Your Water (Until Your Well Runs Dry)," som snabbt blev en av det unga skivbolagets första och största hits. Låten räknas som en av de första inspelade soullåtarna och verkar ha ett evigt liv. Den har spelats in av otaliga andra artister och finns på mängder av samlingar med soulmusik.

Med undantag för ett avbrott för militärtjänstgöring var han Stax troget genom hela labelns storhetsperiod och det gavs ut en jämn ström av oantastlig soulmusik insjungen eller skriven av WILLIAM BELL. Hans album "The Soul Of A Bell" från 1969 räknas som en Stax-klassiker och har med låtar som "Everybody Loves A Winner". Samma år släpptes också singeln "Born Under A Bad Sign" som blev en rejäl hit i originalversion och som sedan blivit cover för många, där kanske Jimi Hendrix gör den råaste men karaktären Homer Simpsons definitivt den mest bisarra.

Från sent 70-tal till nu har WILLIAM BELL levt ett stilla liv, men fortsatt att skriva, spela in och ge ut musik fast liten skala. Som sagt, de flesta vet nog inte ens att han var vid liv. Ända fram till nu när WILLIAM BELL, som 77-åring, med ett rakt igenom fantastisk skiva och ett äkta soul revue band i bagaget, tar flyget över för sin första riktiga Europaturné!

Biljetter köper du i Gävle Konserthus eller via ticketmaster.se

Gävle Konserthus

Gävle Konserthus

Medlem sedan 2013-04-19

OM GÄVLE KONSERTHUS

Interiör i Gävle KonserthusGävle Konserthus invigdes i januari 1998, på platsen där badhuset Strömbadet tidigare låg, och ... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Evenemang

Hjälp

Stäng