Barn fick rotrycka lin i teaterprojekt
30/9, 2015 kl. 16:45För första gången på över tjugo år har det odlats lin på Forsa Forngårds marker i Fränö utanför Hudiksvall, allt tack vare teaterprojektet Forsablått med premiär den 19 maj 2016. Tredjeklassare från Lunds skola i Sörforsa fick det hedersamma uppdraget att rotrycka linet och hänga det på tork över gärdesgården.
Under några skoltimmar arbetar de flitigt på fältet och ser deras arbete växa fram.
– Det är härligt att lyssna till deras glada skratt och prat, och så tror jag det är skönt för dem att vara ute och göra något praktiskt som man ser resultatet av direkt, säger Cecilia Olsson, projektledare och regissör i föreningen Scenplats Hudiksvall.
Forsablått är en föreställning om linets betydelse för Hälsingland, Forsa och om kvinnors fingerfärdighet. Om hur man sedan urminnes tider rotryckt, knoppat, rötat, bråkat, häcklat, spunnit och slutligen vävt linet till det som det för stunden var ämnat för. En föreställning om hur traditionen mötte industrialismen som gav Forsa Skandinaviens största linspinneri.
– Känslan av att många före oss har gjort samma sak med linet som vi gör nu, den är stark, säger Ulrika Beijer, den andra halvan av projektledningen samt producent.
Föreställningen Forsablått ska ge barn, ungdomar och vuxna möjlighet att på ett nyfiket och pedagogiskt sätt upptäcka och möta sin historia, oavsett om man är infödd eller inflyttad i Hudiksvalls kommun.
Den här dagen finns gott om nyfikna och intresserade barn på plats. De har fått en fin introduktion om rotryckningen av linet och visning av några gamla redskap för linhantering av Jan-Åke Malmqvist från gårdens hembygdsförening, och Karin Westin, fritidspedagog med stort intresse av att spinna och väva. Sedan hjälps barnen åt att rotrycka linet och knyta hampaband om linnävarna.
– Jag kan hjälpa er, för jag går i scouterna och kan göra en knop! ropar en elev till några andra, när det är dags att knyta.
Deras lärare Karin Hill berättar att de pratat en del om linet i klassen, och att de bland annat lärt sig vart ordet bråkstake kommer ifrån.
– Det visade sig att det är en stake som man ”bråkar” linet i, alltså bereder linet så att trådarna kommer fram.
Nu ska linet hänga på tork ett par veckor innan det fraktas till skolan för nästa fas i arbetet. Så småningom ska barnen få arbeta med linet i både textil- och trä/metall-slöjden.
Föreställningen kommer att spelas i de gamla spinnerilokalerna på Holma Helsingland i Sörforsa.
Text, bild och film: Anna-Karin Widehammar
Läs även bloggen om linet. http://scenplatshudiksvall.se/blogg
Denna artikel är publicerad på Nöjesmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!