Vi har frågat runt i branchen för att hitta ett trevlig boktips gällande mat och dryck. Marcus Torgeir, delägare och kökschef på Opus By Esperanto i konserthuset, tipsar om en kokbok. Boken han tipsar om är egentligen inte en bok utan tre. Böckerna är förpackade i en box men om man skulle vilja, går de att köpa var och en för sig också. Eld, Smak och Oas heter de tre.
Dessa är inte klassiska kokböcker med recept från pärm till pärm utan visar upp helhetsbilden från stjärnkrögaren Melker Anderssons fantastiska matvärld. Var och en av böckerna beskriver miljön och maten från tre av hans restauranger i Stockholm.



Eld 1; Grill
Här vakar kökschefen Åke Andersson över grillarna, den öppna elden och den goda stämningen. Det är alltid något nytt på gång. Vill man ta det lugnt slår man sig ner i ett av de trivsamma smårummen eller också njuter man av elden och tempot i det stora rummet. Bokens skribent Jens Linder är både kock och uppskattad matjournalist.

Smak 1; Restaurangen
Här är Jonas Ålund kökschef. Miljön är intim och man väljer maten efter kryddningen, exempelvis enbär, curry eller koriander. Bokens skribent Lisa Förare Winbladh är en välkänd matskribent och har medverkat i flera olika matprogram.

Oas 1; Fredsgatan 12
F12 spelar i en egen kategori. Miljön är elegant, maten modern och vinerna utvalda med omsorg. Här är Danyel Couet kökschef och delägare. Bokens skribent Håkan Larsson är en av Sveriges mest kända mat- och vinjournalister

Böckerna/boxen kom ut första gången 2006 men är minst lika aktuella idag som då. Finns på Bokias butiker och på http://bokia.adlibris.com/.