– Att surfa i kallvatten är det mest exotiska. Med dagens teknik och med hjälp av varma våtdräkter går det att surfa på helt andra ställen än tidigare, säger Gävlebon som i surfsammanhang är känd under namnet Esta. Han började surfa sommaren 1979 på den karibiska ön Trinidad. Men det var inte förrän 20 år senare som han insåg att det faktiskt gick att surfa även i Sverige.
– Det är krångligare och dyrare, men mer givande, säger han.
Sedan Esta upptäckte Sveriges surfvatten har han surfat ett femtiotal gånger per år. Det är endast isen som hindrar och markerar när säsongen är slut, och det blir ett uppehåll i surfandet på några månader mellan februari och april. Lite is i vattnet kan fungera, men blir det för mycket är det farligt både på grund av skador och med risk för att förstöra brädan. Men trots att det går att surfa regelbundet även i vårt kalla land så krävs det ändå att åka iväg minst en gång per år och surfa intensivt menar Esta.
– Det är nödvändigt om man vill bli bättre. Att åka iväg en vecka och surfa två gånger per dag motsvarar flera månaders surf i Sverige. Det är en fysisk sport och man måste hålla sig i form.
Främst krävs det att vara uthållig och stark i axlar och armar, också balans förstås. Även tålamod och en känsla för tajming är viktiga egenskaper hos en surfare.

För Esta kändes det naturligt att börja surfa, han gick helt enkelt från en brädsport till en annan, då han tidigare åkt mycket skateboard. Genom simsport var han även bekväm i vattnet, något som definitivt är en grundläggande förutsättning. Skillnaden mellan surfing och andra brädsporter är man är så beroende av vädret, av vågen. Det går inte att planera långt i förväg, i Sverige är det vädret som styr när det är dags att surfa och när så den perfekta vinden är kommen är det frestande att bara släppa alla andra planer och ge sig ut till havet, menar Esta.
– Man blir beroende, jag vill alltid ut i vattnet igen. Det är en otrolig kick att åka länge på en våg, säger han.

Eftersom Sverige inte har samma förutsättningar som andra länder med sina perfekta surfparadis så ligger det en del arbete i att finna schysta platser där det går bra att surfa. Esta och de han surfar tillsammans med har hittat en del bra ställen i Gävletrakten, men dessa platser hålls aningen hemliga.
– Jag vet några ställen som är jättebra, men jag kan inte avslöja var de är. Om det kommer för mycket folk och det blir för många brädor i vattnet samtidigt kan det bli farligt att surfa, säger Esta.

Att Sveriges kuster kan erbjuda fantastisk surfing kan Esta garantera, men det krävs som sagt en hel del letande och många bilresor för att komma åt de bästa vågorna.
Marie Björk