I Sverige har julafton länge varit en dag för familjesammankomster och gåvor. Då man traditionellt har ätit julbord, där det serveras en mängd olika sorters mat och dryck. Julbordet innehåller vanligtvis såväl traditionella svenska rätter som sill, leverpastej, julskinka och lutfisk, som också mer internationella rätter som skinkstek, köttbullar och potatis. Efter maten brukar man spela spel och sjunga julsånger tillsammans.

I USA firar man juldagen på ett liknande sätt, med familjesammankomster, julmat och gåvor. En av de mest kända traditionerna i USA är att se på jultecknade filmer och tv-program, som "A Charlie Brown Christmas" och "Rudolph the Red-Nosed Reindeer". Det är också vanligt att pynta sin julgran med ljus och olika dekorationer, och att önska varandra "Merry Christmas". I många delar av USA är det också tradition att gå till kyrkan på juldagen för att delta i en julgudstjänst.

Det finns en del skillnader i hur juldagen firas i Sverige och USA. Till exempel är julbordet en vanlig tradition i Sverige, men inte i USA. Däremot är jultecknade filmer och tv-program en mycket viktig tradition i USA, men inte i Sverige, förutom Kalle Anka och hans vänner då förstås. Men både i Sverige och USA handlar juldagen om att umgås med sin familj, äta god mat och ge och få gåvor. De yngre i framför allt Sverige brukar ofta vilja gå ut och festa och umgås med kamrater på juldagen.
Det finns också en del likheter i hur juldagen firas i Sverige och USA. Både i Sverige och USA är det tradition att pynta sin julgran med ljus och dekorationer, och att önska varandra "Merry Christmas" eller "God Jul". Både i Sverige och USA är det också vanligt att ge och få gåvor under julen, och att spela spel och sjunga julsånger tillsammans.

En annan likhet är att juldagen firas som Jesu födelse i kristen tradition, även om det finns skillnader i hur man firar den här högtiden i olika kyrkor och i olika delar av världen. I både Sverige och USA är det vanligt att delta i en julgudstjänst på juldagen, och att be till Gud för välsignelse och frid under julen.

Så oavsett om du firar juldagen i Sverige eller i USA, är det en dag för att umgås med sin familj, äta god mat och ge och få gåvor. Och oavsett var du befinner dig, kan du fira Jesu födelse och uppmärksamma kristen tradition genom att delta i en julgudstjänst och be för frid och välsignelse under julen.

 

God fortsättning önskar dina vänner på SeniorPorten!
Sveriges trevligaste samlingsplats på nätet för landets seniorer.
Völkommen du också https://seniorporten.se/