- Välj en husmodell som passar tomten. Att bygga hus är en lång process och det första steget är att anpassa arkitektur och planritningar till själva platsen.

- Kontakta olika entreprenörer för att få in offerter. Titta gärna på totalentreprenader som kan erbjuda allt från arkitekturlösningar till själva tillverkningen

- Kontakta din bank och diskutera den ekonomiska aspekten. Begär lånelöfte.

- Ansök om bygglov. Ifall du väljer totalentreprenad kan sådana typer av dokument införskaffas av byggfirman.

- Skriv under kontrakt med byggfirman

- Grundläggningsarbeten på din tomt påbörjas

- Huset tillverkas och byggs från grunden

- Slutarbeten inom VVS, snickeri och el utförs

- Slutbesiktning

- Inflyttning

Hur väljer du entreprenör?

Valet av entreprenör är A och O när du ska bygga hus. Hur väljer du rätt partner när det finns så många och olika byggföretag på den svenska marknaden?

Gör en förundersökning och leta efter byggfirmor nära tomten där bygget ska påbörjas. Titta på referenslistor och samla helst ett par offerter från olika företag. En seriös byggfirma kommer alltid på besök innan de skickar in en offert. Automatiska offerter på nätet bör tas med en nypa salt.

Personliga rekommendationer från vänner och bekanta kan vara en bra lösning när du väljer byggfirma.

Kostnaden är av väsentlig betydelse

Att bygga hus tar relativt lång tid och kostar ganska mycket. Beroende på själva bygget kan slutpriset nå upp till ett par miljoner, om inte mer.

Ett sådant projekt är möjligt med hjälp av bygglån från banken. Därför är det en bra idé att kontakta din bank, något som nämndes lite tidigare för att diskutera detaljer innan du skriver under ett kontrakt med en framtida entreprenör. Något viktigt att ta hänsyn till är din egen betalningsförmåga. Har du råd med att bygga hus? Diskutera gärna detta med din bank.