Kafévagn Co8cs nr 3387, en informations- och reklamplats
2/4, 2009 kl. 21:56Det har länge funnits ett behov av mer information för Järnvägsmusei Vänners, JvmV, verksamhet på Sveriges Järnvägsmuseum. Jag har under en tid haft tankar på hur man ska lösa detta. Idéer har funnits på någon slags bra placerad monter och till i en sådan behövs ett blickfång.
Efter kontakt med Bengt Lindberg, som i början av 90-talet renoverat vagnarna till museets utställning TÅG i skala 1:10, gjorde en besiktning av vagnen som tyvärr farit illa av tidigare placering. Trots det är vagnen är så fantastiskt fint utförd och skulle efter renovering passa bra som blickfång.
Undertecknad, Bengt Lindberg och Rolf Sten hade ett litet möte där nya idéer lades till. Ny teknik med bl.a. kameror i vagnen som besökare själv ska kunna välja.
Förslaget lades fram till JvmV styrelse där vi fick väldigt bra gehör från bl.a. Robert Sjöö. Beslut togs att vi skulle gå vidare med projektet. Till arbetsledare från Järnvägsmusei Vänner utsågs undertecknad och som projektledare från Sveriges Järnvägsmuseum Mia Lundstedt.
Var skulle denna informationsplats finnas? Den frågan diskuterades vid nästa möte där undertecknad, Bengt Lindberg, Robert Sjöö, Mia Lindberg, Katarina Sandström och Peter Iller deltog. Då bestämdes att bästa plats för detta skulle vara i hall 1. Entusiasmen var på topp även vid detta möte. Det hör håller på att bli ett väldigt spännande projekt. Denna monter kommer även att användas av Sveriges Järnvägsmuseum för information.
Arbetet med modellens renovering påbörjades med noggrann fotodokumentation. Det behövs mycket arbete för att få den i presentabelt skick. Modellen måste totalrenoveras och kommer att kompletteras med lite ny teknik i form av bland annat kameror som varsamt kommer att monteras in. Arbetet kommer att utföras av Bengt Lindberg med ideell hjälp av Järnvägsmusei Vänner med Lennart Lundgren som arbetsledare. För närvarande har all inredning plockats ur för rengöring samt viss plåt har riktats.
En ny dimension av projektet.
Vi har hela tiden funderat på vilka som tillverkat denna fantastiska modell. Vi vet att den tillverkades vid Mölndals Stads yrkesskolor men av vilka och när?
När modellen vändes upp och ned för syning av underredet fick vi svaret. Mellan det inre och det yttre golvet fanns en papperslapp med texten;
¨Denna modell av typ Co8c är tillverkad vid Mölndals Stads Skolor för yrkesundervisning år 1940-1942, av Instrumentmakaravdelningen, under ledning av Herr Ingemar Robert Sahlin. Medverkande elever var: Erik Johansson No. Grundsund, David Forsberg Sävedalen, Torsten Svensson Fristad, Harry Lantz Sännäs, Erik Eriksson Mölndal¨
Vi kommer att forska vidare i detta. Är det någon av läsarna som vet något? I så fall, kontakta oss på info@jvmv.se
Lennart Lundgren
Denna artikel är publicerad på Nöjesmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!