UF-året har rullat i gång och i år räknar Ung Företagsamhet Gävleborg med att 1200 gymnasieelever kommer driva ett UF-företag i länet. Dessa elever kommer få med sig en massa nyttigt in i framtiden som både anställda och arbetsgivare. Förutom kunskapen i hur ett företag drivs får de med sig andra förmågor som efterfrågas i arbetslivet, som till exempel att kunna samarbeta, ta ansvar, fatta beslut och lösa problem. Resultaten av ett år som UF-elev ger mindre risk att hamna i arbetslöshet och en större chans att bli anställd eller starta och driva ett eget företag. Företag som drivs av före detta UF-elever håller längre och har fler anställda.

Den 28 september hölls en lyckad kickoff i Gävles konserthus för blivande UF elever i Gästrikland. En kickoff med syftet att inspirera och ge idéer om hur man kan lyckas i sitt UF-företag. Under kickoffen delades priset årets årsredovisning ut till föregående års UF-elever. Vinnarna blev Crystal Clear UF som gjorde handblästrade glas med egendesignade och personliga motiv. Kickoffen besöktes även av förra årets regionala vinnare i Årets UF-företag, Re-Cykel UF, ett UF-företag som hjälpte bostadsrättsföreningar med källarrensningar av gamla cyklar som de sedan renoverade och sålde vidare. Jonatan Svanberg och Simon Sundin berättade om sin företagarresa och gav nyttiga tips och lärdomar från sitt UF-år.  

Konferencierer för dagen var Ung Företagsamhets projektledare Alma Jonsson och Tilda Olsson som själva drivit UF-företag under sin gymnasietid. Almas UF-företag uppmärksammande ojämställdhet inom sport genom att sälja flaskor med tryck föreställande lokala kvinnliga idrottsprofiler och Tildas gjorde T-shirts av återvunnen havsplast. 

”Det roligaste med UF-året var att träffa människor och ringa kundsamtal”, säger Alma Jonsson. ”Jag tycker att tävlingarna var roligast” fyller Tilda i. ”Vad årets UF-företagare ska hitta på vet vi inte än, men vi har hört om allt från kläder till diskbänkar och någon sa att de ville ha en foodtruck” säger Tilda.