Laserterapeuten som tar bort tatueringar
10/1, 2017 kl. 13:07Med en passion för matematik och filosofi har drömmaren Ola Dahlberg letts in på en medicinsk bana. Nyligen följde han sina egna råd och uppfyllde sina drömmar med Laserkliniken X-Tattoo. På kliniken tar han bort tatueringar med hjälp av laser för de kunder som ångrat sig helt eller bara vill bleka sina tatueringar.
Efter sina studier började Ola jobba på Gävle sjukhus på medicinkliniken. Därefter fick han jobb som kliniklärare där han var ansvarig för det praktiska lärandet för studenter på Högskolan i Gävle. Efter det gick han en lärarutbildning i Stockholm och blev anställd på Högskolan 1978.
När Ola fyllde 65 år och uppnådde pensionsåldern började han fundera på om han inte skulle vilja göra något annat, vilket ledde till att han öppnade Laserkliniken X-Tattoo.
Hur går behandlingarna till?
– Att ta bort en tatuering går ut på att ta bort de färgpigment som sitter i läderhuden, vilket jag då gör med hjälp av laser. Man kommer sedan och gör behandlingen i intervaller mellan 6-8 veckor. Det är för att efter en behandling måste huden vila och få läka. Sedan kör man igång igen och fortsätter tills tatueringen är borta eller blekts så mycket som kunden önskar.
Vad består dina arbetsuppgifter av?
– Det är en stor del psykologi i form av bemötande. Jag berättar för mina kunder vad laserbehandlingar innebär. Jag har även ett formulär med en checklista där jag frågar kunderna om deras hälsotillstånd och sjukdomshistoria. Min nisch, där jag skiljer mig från många andra laserterapeuter, är att jag har medicinsk kunskap om kroppen. Detta gör att jag har en ökad möjlighet att inse risken för allergiutveckling eller andra sjukdomar samt hur laserbehandlingen kan provocera kroppen. Efter den bedömningen brukar jag låta de få känna på hur det känns med lasern som ett slags "smakprov". Då skjuter jag lite med lasern på en liten punkt av tatuering. Sedan får de en ny tid för den riktiga behandling.
Vad tycker dina kunder gör ondast? Att göra en tatuering eller ta bort den?
– De flesta tycker det gör ondare att ta bort den. Därför brukar de även få känna på utan kostnad första gången så att de kan avgöra själv om de kommer klara av behandlingen. Sedan har jag vissa som inte tycker det känns så särskilt. De är ju så, att smärttröskeln är olika hos alla. Ett tips kan vara att ta 2 alvedon innan behandlingen för att på så vis höja sin smärttröskel.
Vad för tatueringar kan dina kunder ha när de kommer till dig?
– Vissa vill tona ner sin tatuering så pass att de kan tatuera över gamla tatueringen senare med en cover-up. Sen har jag de som gjort som eyeliner vid ögat som gått lite för långt. Jag har varit i Göteborg och lärt mig hur man använder laser nära ögon så nu har jag ett annat ögonskydd som gör att jag kan utföra laserbehandling även där. Jag använder mig även av en slags stålplåt för att undvika strålning mot ögonen. En ögonläkare har berättat för mig att den laser de använder när de opererar ögonen till och med är starkare än min.
Varför tatueringsborttagare?
– Jo, det var så här att jag läste om Ingvar Kamprad och om de andra stora killarna, hur man ska tänka annorlunda. Att man ska tänka tvärtom. Så då började jag tänka: "Vad är det som figurerar mest i samhället?". Jag kom fram till att det var tatueringar. Att det finns de som vill sudda ut dem när det blir fel. Så jag började läsa in mig på det och kom i kontakt med laserverksamheten. Sedan kontaktade jag de som jobbar med plastikkirurgi och liknande och fick tips om att en plastikkirurg i Göteborg skulle byta inriktning på hans verksamhet så jag fick köpa hans utrustning.
Vad var det som fick dig att våga bli egen företagare?
– Jo, de förståndiga människorna drar väl sig undan när de uppnår pensionsåldern. Men för kanske 25 år sedan så provade jag på att ha ett café, restaurang och en camping en sommar under tidigt 90-tal. Jag var ju lärare då och ledig på sommaren så jag tog det som en utmaning.
Öppnade du det själv?
– Nej, det var såhär att Edskens Camping som det heter ligger en bit utanför Hofors. När jag var liten höll jag på med ishockey och det var en idrottsföreningförening som drev den här campingen. Jag gick förbi där en gång när det var nyrenoverat. "Du som är ledig hela sommaren kan väl ta hand om det här", skämtade dem med mig varpå jag svarade att det inte var något problem. Så jag tog hand om det stället under en sommar och tyckte om det. Bokföring och siffror tycker jag är kul och att träffa människor är roligt. Då väcktes den där tanken om att jobba i en liten verksamhet. Med den kunskapen i bakhuvudet vågade jag öppna Laserkliniken när tanken slog mig, nu när man är pensionär.
Vad har varit största utmaningen med Laserkliniken X-Tattoo?
– Marknadsföring. Att synas och höras i det här mediabruset. Att nå fram att man finns. Det finns fortfarande personer som inte tror att man kan ta bort tatueringar. Nästa steg är att satsa pengar och komma fram till vad som är mest kostnadseffektivt. Förhoppningen är ju att det ska komma mer kunder.
Vad händer just nu?
– Jag jobbar deltid på högskolan just nu. Sedan hoppas jag att Laserkliniken X-Tattoo ska rulla igång lite mer. Jag har ju några kunder som går hos mig, och det innebär att de kommer hit ungefär var 8:e vecka för att fortsätta på sin behandling.
Hur ser framtiden ut för dig?
– Jag jobbar på lång sikt för att jag ska kunna bevisa att jag är bra på det jag gör, samt att min kunskap om anatomi/fysiologi och sjukdomslära är viktig i den här branschen. Det finns en utredning på Socialstyrelsen som pågår där de föreslår att man ska vara legitimerad sjukvårdspersonal för att få utföra laserbehandlingar. Förstår man inte vad man gör kan man skapa brännskador i och med processen, så jag tror det kan bli bättre på det området. Sedan hoppas jag såklart att jag ska kunna fortsätta med den här verksamheten. Att folk ska känna till att jag finns här och att de samtidigt känner att de blir väl omhändertagna.
Har du själv några tatueringar?
– Nej, jag har inga tatueringar. När jag växte upp var det inte vanligt på samma sätt som det är idag, sedan har det bara inte blivit av att jag skaffat någon. Jag har väl sett det mer som en ungdomskulter numera och att jag har passerat den. Så det handlar inte om några fördomar, utan mer att det inte fanns på kartan för mig som ung. Sedan har tåget passerat, så att säga.
Vad tycker du generellt om tatueringar annars?
– Jag tycker att det finns jättevackra tatueringar. Konstnärliga tatueringar. Sedan finns det också dåliga tatueringar som är slarvigt gjorda. Ibland så kan jag fundera på innehållet, att hur tänkte de när man gjorde tatueringen. Som det här med namn till exempel, att vissa skriver in namn på sin käresta. Sedan kanske det tar slut och man inleder en ny relation. Jag menar, det är som det är för alla. Det man tyckte då behöver man inte tycka senare.
Vad vet vi inte om Ola då?
– Jag tycker det är kul att dansa, det är väl det. Jag går på buggkurs som jag gjort i några år. Vi är ett gäng som brukar gå tillsammans på de där kurserna som hålls på Sjömanskyrkan.
Något annat du vill att dina läsare ska veta?
– Jag skulle tycka det var roligt om flera människor vågade ta tag i sina drömmar. Ta det som en utmaning. Livet är kort. Hamna inte i den situationen då du ångrar det du inte gjort.
Namn: Ola Dahlberg
Titel: Laserterapeut, leg. sjuksköterska och universitets adjunkt inom medicinsk vetenskap
Ålder: 67 år
Familj: Singel med två barn och två barnbarn
X-Tattoos hemsida: http://www.x-tattoo.se
Denna artikel är publicerad på Nöjesmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!