Marie hänger med...JULIA GÖRANSSON
28/3, 2009 kl. 15:03Nyligen kunde ni se henne på Gävle teater, då Vasaskolans cirkuselever bjöd på sin avslutningsföreställning. Nu är gymnasietiden över och cirkusvärlden står öppen för 19-åriga Julia. Det första riktiga jobbet är redan bokat och klart.
De flesta klasskompisar ska istället fortsätta att vidareutbilda sig. Men Julia drar alltså igång med att livnära sig som cirkusartist, redan innan hon ens hunnit tagit studenten.
- Det känns lite sorgligt att missa den, säger hon.
Men någon större tveksamhet var det aldrig något tal om, och de resterande skoldagarna har hon redan läst in för att kunna sluta tidigare. Så en missad student är smällar man får ta, att eleverna ska ut i världen och visa sina kunskaper är ju något som skolan förbereder dem för under hela utbildningen. Ständigt ringer det folk som vill hyra in eleverna till något särskilt uppträdande. Detta oupphörliga praktiserande är något av det som Julia har uppskattat med att gå cirkusgymnasiet i Gävle, en annan positiv del är möjligheten att träffa folk som brinner för samma sak; lärare, klasskompisar och gamla elever. Skolans 20-års jubileum som firades med en fascinerande show på Gävle teater i höstas var en riktig inspirationskick. När gamla elever kom tillbaka till Gävle och genom sina nummer visade hur långt man faktiskt kan gå efter cirkusgymnasiet.
- Jag tror att alla elever hittade någon som de såg upp till och ville gå i samma fotspår som, säger hon.
Och där, i samma byggnad som många andra övat sig fram till sina färdigheter, är Julia i full färd med att finslipa det sista inför resan. Trots att hon ännu inte har rest iväg till det väntande jobbet så har det till viss del redan startat. Förberedelseveckorna är hårda. Från nio på morgonen till nio på kvällen ska manuset pluggas in. Men Julia verkar inte det minsta trött efter dagens prestationer. Hon pratar ivrigt på och visar mer än gärna lite luftakrobatik, fotjonglering och ring. Julia studsar runt i salen mellan de olika redskapen. Att det är i denna miljö som Julia ska vistas råder det inget tvivel om.
- Jag kan inte tänka mig att vara någon annanstans, det är det här livet jag vill leva. När man har nått resultatet och står där på scenen, får applåder och känner att man har förmedlat någonting, då är det värt allt slit, säger hon.
Denna gång är det semesternjutarnas applåder hon ska locka fram. Vissa delar i showen ingår för alla de nio cirkusartister som resebolaget valt ut, vissa delar än unika för just Julia och där hon får utlopp för sina specialkonster. Alla de artister som slutligen valdes ut av de 80 sökande är tidigare elever från Gävle. Julia behövde inte ens söka, hon blev själv tillfrågad. Men när detta erbjudande kom så låg det redan ett annat jobberbjudande och väntade, det var bara kontraktet som skulle skrivas på. Julia och hennes trogne luftakrobatikspartner Magnus Karlsson hade blivit erbjudna att jobba på Cirkus Wictoria. Men trots att ett cirkusjobb kan tyckas som det mest lockande för en cirkuselev så blev det ett nej denna gång.
- Chansen att jobba på en traditionell cirkus kommer förhoppningsvis igen. Jag vill hinna med så mycket som möjligt, och det här är det jag vill göra just nu.
Att Cirkus Wictoria fått upp ögonen för denna akrobatiska Gävleduo berodde på att de i oktober hoppade in under fyra dagar när en kompis till Julia, David Hammarberg, var tvungen att vara ledig. Även han en gammal elev från Gävle som nu kuskat runt med Cirkus Wictoria i två år. Men trots att Julia och Magnus bara var med under fyra dagar så hann de ändå få en hint av livet som cirkusartist, med husvagnar, vattenpumpar och ett ständigt tältresande och hoppackande.
- Det var skönt att det bara var några dagar och inte en del säsong. Jag blir lätt sjuk så det känns bättre att jag nu valt att åka till ett varmt ställe och jobba än att bo i en kall husvagn. Men om ett år kanske vi är mer mogna för det, just nu känns det skönt bara att ha ett jobb direkt efter skolan, säger hon.
Och när Julia nu ska bege sig iväg så står de närmaste bakom henne.
- Jag frågade inte ens mina föräldrar innan jag tackade ja till jobbet, säger hon.
Men de blev bara glada över dotterns självklara beslut och Julia berättar att de alltid har tagit hennes cirkusdrömmar på allvar. Julias mamma var dessutom den som satte Julia på cirkusskola i Skutskär redan som fyraåring. Vilket sedan ledde vidare till Furuviksbarnen där Julia höll till i åtta år. Men jag vågar mig ändå på att tro att Julia skulle ha slagit sig fram oavsett uppmuntrande föräldrar. För att stå upp för sin sak är inte något hon enbart gör i cirkussammanhang, hon sitter även med i distriktsstyrelsen i SSU, och när SSU fanns i Älvkarleby var hon ordförande där.
- Just nu hinner jag inte vara så aktiv, men politik och feminism är viktig för mig, säger hon.
Med feminismen i ryggen försöker hon att inte alltid följa de traditionella formerna i sina parnummer med Magnus. Ibland är det hon som håller i honom, så att det inte alltid är mannen som lyfter kvinnan. Men trots att hon kan störa sig på de stereotypa rollerna på de traditionella cirkusarna, där killarna bär de tunga vattendunkarna och river tälten medan kvinnorna lagar mat, så tycker hon ändå att cirkusvärlden har en bra feministisk grund.
- Cirkusmänniskor är väldigt öppna. Här är alla jämlika och tar lika mycket plats, säger hon.
Att stämningen på cirkusgymnasiet har varit fin märks, Julia berättar till exempel att flera av dem inte alls vill att det nu ska vara över. Men kanske är det inte för alltid som hon nu lämnar Vasaskolans lokaler.
- När jag är slut som artist vore det schysst att komma tillbaka hit och jobba som lärare.
Marie Björk
Faktaruta:
Det här är vår nya serie där Marie Björk följer med grymma personer som just nu är aktuella i nöjesvärlden. Vem vill du läsa om i nästa nummer? Mejla till bjork.m@hotmail.com
Denna artikel är publicerad på Nöjesmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!