Den 5 juli 1954 klev en blyg men entusiastisk kille in på Sun-studion i Memphis, Tennessee. Under en inspelningspaus började han hamra på gitarren och sjöng några rader ur Arthur Crudups Thats Alright Mama. Detta blev Elvis Presleys första kommersiella skiva och anses som rockens definitiva födelsedatum. Elvis hade ihop med musikerna Bill Black och Scotty Moore försökt hitta ett sound under en tid tillbaka men inte hittat rätt. Sam Phillips som ägde Sunstudion i Memphis hade fått upp ögonen för Elvis och insåg snabbt att han hade något alldeles extra. Problemet var bara vad...

Elvis var unik och utmaningen bestod i att plocka fram den unika talangen och hitta soundet som grabben hade inom sig. Det dröjde alltså till den 5 juli 1954 och reaktionen lät inte vänta på sig. Inom timmar hade Sam fått iväg ett exemplar av skivan till en lokal diskjockey som gick med på att spela upp den i radion. Det råder delade uppfattningar om hur många gånger i följd som lyssnarna krävde att få höra låten men det var åtskilliga gånger. Därmed blev historia skriven. Elvis själv var så nervös under tiden att han tog sin tillflykt till den lokala biografen. Hans mamma berättade var Elvis befann sig och man lyckades få honom till studion för en intervju. Inom ett par år så var Elvis den artist som sålde flest skivor över hela världen och slog ut sig själv från topplistorna.  

Dagen uppmärksammas i vackra Furulundsparken i Alafors som dagen till ära byter namn till Elvisparken fredagen den 5 juli. Martin Stenmarck gästar parken denna kväll och han har senast varit aktuell med egen Elvisturne. Cole är en amerikansk artist som gjort succe i bland annat uppsättningen av The Million Dollar Quartet där han gestaltat Både Elvis och Johnny Cash. Dessutom medverkar Jack baymoore och Matthew Zeiss.  

/ Elvisannexet.se