Intresset för spännande specialöl fortsätter att öka bland nyfikna svenskar. Innanför Visbys murar på Gotland har bryggmästaren Johan Spendrup sedan en tid tillbaka botaniserat bland vete- och kornmalt på Gotlands Bryggeri. Resultatet är Wisby Weisse – ett sprudlande veteöl av bayerskt typsnitt med smak av bland annat rostad malt, ljus kola, mogna bananer och torkade fikon.

– Till skillnad från öl som är bryggt på enbart kornmalt, präglas veteöl av en tydlig fruktig karaktär med inslag av ljus kola. Och det är just fruktigheten som gör det till ett utmärkt öl att kombinera med mat, säger Johan Spendrup, VD och bryggmästare på Gotlands Bryggeri, ett dotterbolag till Spendrups Bryggeri.

Veteöl har sitt ursprung i Bayern och Belgien. Johan Spendrup har utgått från den bayerska traditionen när han tagit fram Wisby Weisse, men han har även satt sin egen prägel på brygden.

– Med en högre humlebeska än traditionen bjuder gällande veteöl, är detta ett öl med lång eftersmak, som samtidigt förstärker den traditionella karaktären hos ett veteöl, avslutar Johan Spendrup.


Fakta om Wisby Weisse
Färg: Tjock gyllengul färg som påminner om mogna persikor.
Doft: Tydlig blommig doft med inslag av ljus kola och mogna frukter som banan, aprikos och citrus.
Smak: Balanserad fyllighet med en riklig smakkombination av rostad malt, mogna bananer och torkade fikon som stöttas av en tydlig humlebeska som bidrar till en lång eftersmak.
Malt: Vetemalt, Pilsnermalt, Caraplus 150
Humle: Spalter Select, Tettnang

Stamvörtstyrka (P°): 12,5
Alkohol vol %: 5,2
Restextrakt vikt %: 3,0
Färg EBC: 11,0
Humlebeska EBU: 30,5

Wisby Weisse kommer att tappas på 50 cl returglas och finnas till försäljning på Systembolaget fr o m den 1 april.


Serveringstips för Wisby Weisse

• Utmärkande för veteöl är den kraftiga skumbildning som kan uppstå vid servering.
Luta därför glaset, som på grund av den höga skumbildningen bör vara högt, i 20o
vinkel vid servering och låt ölet flöda in i glaset utan större turbulens.

• När glaset är drygt halvfullt, vänd upp det i lodrät ställning så att skum bildas.

• När glaset är nästan fullt, avbryt påfyllningen av ölet genom att snurra flaskan så att
jästfällningen kommer med.

• Avsluta genom att hälla ner det sista tillsammans med jästfällningen i glaset.

• Skummet ska nu vara ca 2-3 fingrar tjockt, vilket är en indikation på att Wisby Weisse
har serverats på bästa sätt.

Pressmeddelande 2008-03-28