Försäsongen är färdig, för många lag har det inneburit en lång väntan, en jakt på nya spelare och ledare innan det nu äntligen är dags för seriepremiärer för Gästriklands förbundsserie lag som till helgen går in i Svenska Innebandyförbundets seriesystem. Gävle GIK är det lag som huserar i Allsvenskan Norra och för just Gävle väntar ett riktigt klassiker-möte då man på lördag gästar Fleminghallen 15.00 mot Djurgården IF IBS. Ett riktigt eldprov direkt med andra ord. Ett Gävle GIK som under sommaren har förlängt med den eftertraktade tränaren Hans Edströms som bevisligen har en näsa för detaljer. IBK Runsten hemmaspelar mot IBF Falun Ungdom medan IK Sätra intar Dalarna och Kais Mora.

- Djurgården borta, 28 september har varit på näthinnan ganska länge nu och vi har arbetat länge med att komma så välförberedda som möjligt. Säger Hans Edström under pressträffen 17:e september som hölls ”hemma” i Gavlehovshallen.

Gävle GIK som just där och då fick chansen att titulera sig som länsmästare, efter seger mot Hudik/Björkberg i länsfinalen, förra årets seriekollega som efter tråkig sorti ramlade ur Allsvenskan Norra i våras, efter straffar med 7-6. Länsfinalen som i år är ett nytt koncept framtaget av Gästriklands Innebandyförbund med syfte att spela fler matcher med tävlingsstatus innan säsongen drar igång på allvar vilket förhoppningsvis skall leda till mer väl förberedda lag lagom till seriestart.

Länsfinalen spelas båda på herr- och damsidan och för just Gävle GIK så blev det dubbel lycka då man även lyckades besegera Hudik/Björkberg på damsidan när den matchen sedan avgjordes i Hälsingland. Länsfinalerna är konceptet där distriktsmästarna från respektive distrikt i Gästrikland och Hälsingland möts i en prestigefylld avgörande drabbning.

- Ett väldigt roligt koncept, att få slänga in en tävlingsmatch istället för en träningsmatch ger ju extra mycket inför kommande säsong, säger kaptenen Oskar Strand Söderholm som får nytt förtroende i den rollen även kommande säsong.

Det är en grupp där det osar harmoni så det är inte så stora konstigheter att vara lagkapten för ett sådant lag, fortsätter Oskar.

Annars har Gävle GIK fortsatt arbetet som egentligen enligt tränare Hans Edström påbörjades redan under vår arbetet, Gävle GIK som gick från bottenstrid till toppstrid var inte alls långt ifrån att lite krångla sig till ett kvalspel efter en riktigt stark vår där man var ett av seriens hetaste lag.

Nu bygger man nytt och starkt, ett fundament från grunden som skall kunna bli bättre år och efter år där man ändå ödmjukt inte vill sväva i väg. Gävle GIK som erkänt står inför en tuff utmaning i att den pågående generationsväxlingen skall bära frukt.

- Vi kommer nog landa i att ett nytt säkrat kontrakt är en rätt bra säsong, säger Hans Edström

In har man hämnat skyttekungen Hampus Strömberg från Timrå IBC från division ett norra som skall ersätta nyblivne Schweiz-proffset Alexander Larsson och Edström gillar det han ser.

- Han är en riktigt speciell spelare med näsa för mål, jag tror att han kommer bidra med lite andra poäng än Alexander men vi kan se fram emot en härlig säsong tror jag fortsätter Edström.

I divisionen under, Herrar Division 1 huserar IK Sätra och IBK Runsten, det sistnämnda laget som också hade tufft att klara ett nytt kontrakt i Innebandyallsvenskan. Föreningen som flera gånger har lyckats med bedriften att vinna division ett men har haft svårt att lyckas etablera sig på den näst högsta nivån.

- Jag tror det är viktigt för de yngre spelarna som kommer upp att se att stommen finns kvar, det blir lite se och lära, säger där nyblivne kaptenen Robin Matsson, som också medger att IBK Runsten står inför en tuff utmaning, men gläds åt den återväxt som kommer underifrån med många uppflyttade juniorer.

Just nye huvudtränaren, Simon Söderström är ju ledaren som har följt spelarna i juniorlaget, förra året basade Simon själv över juniorlaget men har nu tagit steget upp till A-laget.

- Det känns absolut jättekul, lite läskigt men fruktansvärt spännande, vi har ju tänkt nytt med ett nytt grundspel och alltihopa men det känns som en väldigt bra grupp och komma till, säger Simon Söderström.

Söderström som har gediget arbete att få ihop gruppen, med många nya juniorer gläds så klart att trotjänarna Mellqvists (Philip och Anton) samt Mattias Proos, den estländske landslagsmannen har förlängt kontraktet.

Pop-laget IK Sätra som ändå får se sig som aningen orutninerade på denna nivå, när vi kommer till just förbundsnivå säger sig själva i år vara mer sammansvetsade och har näst intill identisk trupp sedan förra året. Laget som efter en knackig höst förra säsongen spelade upp sig och efter jul var ett av seriens absolut hetaste lag. Tyvärr för deras del vaknade maskineriet för sent och man nådde inte hela vägen fram till de åtrovärda kvalplatserna. Med endast en poängs ynka marginal hamnade man på fel sida sträcket och säsongen tog snöpligt slut några veckor för tidigt. Nu har man laddat batterierna, Innebandy-profilen och tränaren Per-Erik "Pelle" Jansson har fått en hel försäsong med laget och beskriver också laget som just sammansvetsat.

- Känslan är bra, jag tror vi var bästa laget i serien efter jul och tanken är ju så klart att rida vidare på det där, vi har värvat in två fantastiskt bra spelare som kommer att lyfta laget också, säger Pelle Jansson.

På nyförvärvs-sidan har man hämtat in Felix Jacobsson och Simon Melinder, båda från konkurrenten och lokal-rivalen IBK Runsten där vi får se heta derby-matcher i år. Redan i den tredje omgången gästar IK Sätra IBK Runsten i ett förväntat välfyllt derby på Gavlehov och Alfahallen den 9:e oktober 19.00. Felix Jacobsson får anses som ett riktigt tungt nyförvärv att addera den redan starke målvakten Sam Farükhian att konkurrera om målvaktsposten, kanske besitter man serien bästa målvakter, något som blir viktigt i jakten på en kvalplats även om kapten Simon Cederström är ödmjuk inför uppgiften

- Jag tycker det känns jättebra, vi har en framförallt en väldigt rolig grupp och det känns som alla trivs hur som bra som helst i IK Sätra men har väl trots inte en riktigt imponerande försäsong men har ändå gått obesegrade så det känns ändå bra, säger Oliver Frykman, en av profilerna i föreningen.

Simon Cederström fortsätter ödmjukt…

- Det brukar ju vara det andra året som är det tuffa så vi får se hur långt det räcker, vi siktar på att hålla oss kvar först så får vi se hur vi ligger till där efter jul, med ett litet sparsamt leende.

Sätra som säger sig ha hittat sin identitet och fyller i att man ser fram emot att det drar igång, mycket fart och fläkt och ett bra arrangemang skall locka åskådarna till Arena Träffen.

- Vi vinner ju hellre med 10-9 än med 2-0 så vill man se mycket mål skall man komma till träffen säger Simon Cederström.

Hela pressträffen finns att se här: https://www.gd.se/artikel/innebandysasongen-drar-igang-se-gavle-gik-s-ibk-runstens-och-ik-satras-profiler-har

Premiärmatcherna spelas i helgen enligt följande:
Djurgården IF IBS - Gävle GIK 2019-09-28 15:00 Fleminghallen
IBK Runsten - IBF Falun Ungdom 2019-09-28 14:00 Gavlehov
KAIS Mora IF - IK Sätra 2019-09-29 15:00 Idre Fjäll Arena