Ska man vända sig till bilhandlaren eller en expert?

Det första många tänker på när bilnyckeln är borta är att kontakta sin bilhandlare. Och visst, det kan vara en lösning. Men det finns också andra alternativ som kan vara snabbare och mer kostnadseffektiva. 

Om du exempelvis tappat bort din Volvo bilnyckel så finns det företag som specialiserar sig på bilnycklar för alla möjliga modeller kan ofta erbjuda snabbare service och bredare expertis.

Försäkring och borttappad bilnyckel

När olyckan är framme och nyckeln är borta kan det vara skönt att veta hur det ligger till med försäkringen. Många bilförsäkringar täcker kostnaden för en ny bilnyckel, men det kan variera beroende på vilken typ av försäkring du har. Det är därför viktigt att alltid läsa igenom sitt försäkringsavtal noggrant. Om din försäkring inte täcker kostnaden kan det vara en god idé att överväga att teckna en tilläggsförsäkring som specifikt täcker borttappade bilnycklar.

Vägassistans – en hjälpande hand på plats

Om du står strandad på en parkering eller vid vägkanten utan din bilnyckel kan vägassistans vara räddningen. Många vägassistans-företag erbjuder tjänster som att låsa upp bilen, leverera en reservnyckel eller till och med bogsera bilen till närmaste verkstad. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla vägassistans-avtal inkluderar tjänster relaterade till borttappade bilnycklar, så det är bra att dubbelkolla vad just ditt avtal innehåller.

När du står där utan din bilnyckel kan det kännas överväldigande, men det finns hjälp att få. Oavsett om det handlar om att kontakta en expert på bilnycklar, kolla upp sitt försäkringsavtal eller ringa vägassistansen, finns det lösningar för att snabbt och smidigt komma tillbaka på vägen igen.

Säkerheten kring borttappade bilnycklar

När man tappar bort sin bilnyckel är det inte bara besväret med att inte kunna köra bilen som är problemet. Det finns också en säkerhetsaspekt att beakta. Om någon obehörig skulle hitta nyckeln kan det potentiellt leda till stöld av bilen. Det är därför viktigt att agera snabbt. Om du misstänker att nyckeln kan ha hamnat i fel händer, bör du överväga att byta lås eller kod på bilen. Detta kan låta drastiskt, men det är ett effektivt sätt att säkerställa att bilen förblir i dina händer.

Fördelen med att alltid ha en reservnyckel

Många av oss tänker inte på vikten av att ha en reservnyckel tills olyckan är framme. En reservnyckel kan vara skillnaden mellan en enkel lösning och en långdragen process. Med en reservnyckel i säkert förvar kan du snabbt komma tillbaka på vägen utan att behöva gå igenom besväret med att beställa en ny nyckel eller ändra låskod. Om du inte redan har en reservnyckel, kan det vara en god investering för framtiden.