Memphis USA 2007-08-16
Undertecknad reste tillsammans med den fotograferande kollegan och livskamraten Ingela Gustafson över till det stora landet i väster för att ta temperaturen på Elvis-febern under Elvis-week 2007 i Memphis Tennessee.
Memphisvistelsen börjar med att vi hyr en silverfärgad Mustang och tittar på omgivningarna. Som besökare fascineras man av bebyggelsen och kontrasten mellan den nya moderna stadskärnan med en nybyggd pyramid (arenahall) och ännu nyare FedEx Forum Arena i kontrast mot de slitna tegelhusen och magasinen på den södra delen av den gamla paradgatan Main Street.
Vi bodde alldeles intill den legendariska nöjes- och bluesgatan Beale Street. Det var här en ung Elvis gick och fick många av sina första stora musikaliska intryck. Gatan är idag en fantastisk nöjesgata där bluesklubbarna och barerna ligger vägg i vägg. Det spelas massor av schysst bluesmusik. En del av ställena kör karaoke till flera av de hitresta Elvisimitatörernas stora glädje.
Elvis in Memphis
I och runt omkring Memphis är det alltså, inte minst under denna vecka, Elvis som gäller. Han finns överallt, på tröjor, imitatörer, butikerna är fyllda av souvenirer och The King spelas i både affärer och på klubbar. Även de färgade gatumusikanterna stoppar in de klassiska Elvislåtarna i sina repertoarer som i övrigt mestadels är blues. Första kvällen äter vi på taket till den legendariska klubben Alfreds med utsikt över hela Beale Street. Döm om min förvåning när jag kommer ner och finner Elvis vapendragare, gitarristen James Burton på den lilla klubbscenen tillsammans med sin son Jeff och deras hobbyband. Tycker mig se en bekant i publiken och hejar glatt på gamle flickidolen Tommy Blom från Tages – kul, fler svenskar i stan.
Elvis Expo 2007
Dag två åker vi upp till Memphis Cook Convention Center och går på Elvis Expo 2007. Det är en upplevelse utöver det vanliga med en hel mässhall fylld av allt man kant tänka sig, och en hel del mer, om Elvis. Vi träffar konstnärer som målar Elvis, juvelerare som gör Elvissmycken och flera av Elvis vänner och anställda. Elvis säkerhetschef Sam Thompson utbildade sig senare till domare men arbetar idag inom nöjesindustrin i Los Angeles. Han är för övrigt även bror till tidigare skönhetsmissen Linda Thompsons som var Elvis flickvän under större delen av 70-talet. Elvis frisör och andlige rådgivare(!) Larry Geller är på plats och marknadsför sin nya bok liksom Elvis husmor under åren på Graceland, Nancy Rooks;
– Han höll på att göra mig vansinnig många gånger men var en underbar person berättar hon leende. Vi träffar skådespelerskan Victoria Paige Meyerink vars mest kända insats på vita duken är när hon och Nancy Sinatra spelade mot Elvis i racingfilmen ”Speedway” från 1968.
Svenne Hedlund hyllade Elvis
Senare på kvällen utforskar vi Beale Street och finner till vår glädje Tommy Blom på scenen med svenska ”Cadillacers”. James Burton dyker upp på scenen även denna kväll och gissa vad som är kvällen höjdpunkt och överraskning på scenen? Jo, Svenne Hedlund från Hep Stars. Han river av några Elvisklassiker ackompanjerad av Burton och ”Cadillacers” och avslutar (för oss svenskar) naturligtvis med allsång till tio-i-topp klassiker ”Cadillac”. Svenskt jubel och lite lätt förbryllning i den övervägande amerikanska delen av publiken. Lite oväntat men fantastiskt kul.
Candlelight vigil den 15 augusti
När beskedet om att Elvis gått bort samlades 10 000-tals fans runt Graceland för att hylla sin idol. Året efteråt visade det sig att massor av fans återvände natten i till den 16 augusti för att vaka och hedra Elvis med tända ljus och spela hans musik. Graceland tog fasta på detta och något år sedan öppnade denna kväll fritt för alla dem som vallfärdar till Memphis för att delta i denna unika ceremoni.
Jag var naturligtvis spänd av förväntan och vi åkte dit vid tiotiden på kvällen. Synen som mötte oss var överväldigande. Uppskattningsvis 75 000 människor sökte sig denna varma natt ut till Elvis Presley Boulevard för att vandra genom grindarna uppför Gracelands vackra uppfart runt högra sidan av herrgården där Elvis byggt upp sin Meditation Garden intill poolen. Där ligger Elvis begravd bredvid sina föräldrar. Ackompanjerat av Elvis vackraste psalmer och ballader vandrar sedan besökarna i ett sakta led, de allra flesta med ett brinnande ljus i handen. Hettan är påtaglig i den mörka augustinatten, vattenstationerna står tätt och personalen på Graceland delar frikostigt ut iskylt vatten. Alla svettas, en del gråter och stämningen är högtidlig. Som besökare slås man av vilka otroligt starka känslor så många visar denna man och fenomen efter alla dessa år. Antalet besökare är det högsta någonsin och många stod i kön åtskilliga timmar ända fram till soluppgången. Fantastiska blomsterarrangemang från fanklubbar och beundrare från världens alla hörn pryder uppfarten och hela trädgården som omsluter gravplatsen. En stark upplevelse att dela detta minne med så många människor i alla åldrar.
Graceland
Elvis bostad Graceland är naturligtvis ett måste för Elvisfans från hela världen och ett av USA:s största turistmål. Vi besökte huset den 16 augusti och ägnade hela dagen åt att vandra i huset och gå igenom flertalet av alla affärer och restauranger som finns i uppbyggt runtomkring i området. Tre tv-apparater i bredd och ett eget vattenfall på en vägg i ”Jungle room” väcker uppmärksamhet. Elvis ändrade inredningen många gånger men en av de få möbler som han behöll genom åren är det biljardbord som inhandlades 1957 när familjen flyttade in i den extravaganta sydstatsvillan. Hustet i sig är mindre än de flesta föreställt sig det men tomten är stor med hästhagar och väl skyddad från insyn. Fascinerande är också att gå igenom Elvis välinredda flygplan, Lisa Marie (döpt efter hans dotter), som är placerat i området på andra sidan gatan av Graceland.
Elvis Midnight show
Vid midnatt senare samma dag gick vi på Elviskonsert på FedEx Forum Arena. Med dagens teknik är ju det mesta möjligt. På scenen fanns alla kvarvarande musiker i Elvis originalband inklusive de dubbla körerna och den orkester som Elvis alltid hade med sig på scenen under 70-talet. James Burton blir onekligen lite mindre här, jämfört med spelningen på Alfreds klubbscen, bredvid jätteduken på Elvis i helfigur som mäter närmare 15 meter i höjd. Elvismaterialet är hämtat från Elvis midnattsshower i Las Vegas 1970. Professionellt kamerateam, flera jätteskärmar och ett bra ljud ger den stora publiken en komplett känsla av en livekonsert. Publiken applåderar entusiastiskt och en del grät av lycka. Konserten avslutas traditionsenligt med ”Can’t help falling in love”, stående ovationer och därefter det klassiska budskapet – Elvis has left the building!
Sun Records
Den sista dagen besökte vi den berömda skivstudion Sun Records som är ett av de absolut populäraste besöksmål i staden. Där spelade Elvis in sin första skiva 1953. Det var en lugn ballad som hette ”My happiness”. Sekreteraren Marion Keisker noterade talangen och gjorde en egen kopia till studion som hon senare spelade upp för ägaren och producenten Sam Phillips. Han var inte särskilt imponerad då han mest spelade in blues med svarta artister som Howlin Wolf, B.B. King och Rufus Thomas vid den tidpunkten. Marion insisterade dock och ungefär ett år senare bjöds Elvis in för att spela tillsammans med gitarristen Scotty Moore och basisten Bill Black. Efter ett tag jammade de fram en up tempo-version av blueslåten ”That’s all right mama” och resten är musikhistoria. Phillips sålde dock Elvis kontrakt och några regionala hits (Mystery train, Baby let’s play house med flera) ett år senare till RCA Victor för 35 000 dollar. Det kan tyckas vara en låg summa men faktum var att detta räddade studion från att gå omkull ekonomiskt och Phillips kunde senare lotsa fram flera artister till berömmelse som Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins och Roy Orbison med flera. De två mest säljande singlarna med Suns etikett är för övrigt Jerry Lee´s ”Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” och ”Great balls of fire”.
Att få stå på det markerade krysset i studion exakt där Elvis stod och att hålla i samma mikrofon som ”The Million Dollar Quartet” (Sun-gänget kallas för detta) använt ger naturligtvis en musikälskare gåshud. En entusiastisk beundrare slängde sig på knä och kysste golvet!
Elvis forever
Sammanfattningsvis kan man konstatera att Elvisfebern är stor. Lisa Marie Presley har nyligen, för miljardbelopp, sålt iväg merparten av Elvisrättigheterna till ett multinationellt bolag med avsikt att (om möjligt) exploatera Elvis ytterligare. Varumärket Elvis marknadsförs idag bland annat med ölet Budweiser (King of Beers), Harley Davidson och Stock Car racing med mera. Elvis musik har influerat generationer av musiker och artister. John Lennon, Paul McCartney, Bob Dylan och Bruce Springsteen är bara några av alla som klart aviserat vilken som är deras musikaliska inspirationskälla och förebild. Den senaste samlingsplattan med Elvisklassiker, The Essential, placerade sig för övrigt som etta på den svenska albumlistan så vi kan nog räkna med att få höra mycket mer om och av Elvis i många år till. 30 år efter sin död lever han i allra högsta grad upp till sitt eget ordspråk – Taking Care of Business!
Text: Joe Formgren, foto: Ingela Gustafson och Joe Formgren.