När vi har hängt av oss rockarna slog vi oss ned vid oklanderligt dukade bord med vackra kandelabrar och tillhörande vinglas, vid varje plats ligger det nio stycken exklusiva chokladbitar, att bitarna är exklusiva kan jag redan här som novis inom området göra en ganska säker bedömning av. Upplägget på hela provningen är intimt och kunskapsdrivet, vi som deltagare får till början en komplett föreläsning om chokladens historia av Robert Olsson (Choklad och Vinkännare) som leder oss genom hela provningen.
Chokladen är centrum för hela provningen och vinet har valts efter den, Robert berättar väldigt ingående om olika sorters kakaobönor, kakaoväxten och dess habitat, jäsningsprocess (parallell dras till vin), processen till färdig produkt, njutningstillfällen mm.
Presentationen av ämnet och all fakta vi får är bra och otroligt vital för sammanhanget, under presentationen som är ungefär 20-30 minuter lång så hinner jag etablera ett monstruöst kall efter choklad. Jag förstår först vilken vikt Roberts presentation har haft underslagsmässigt då jag smakar på den första chokladbiten, jag har aldrig upplevt en sådan smaksensation av choklad tidigare, detta har givetvis inte enbart med chokladbiten att göra utan hela upplevelsen, att få sitta ner och veta vad man gör och ta sig tid att våga njuta.
Efter vi smakat på två av chokladbitarna så berättar Robert om de smakmässiga parallellerna mellan choklad och vin, Robert presenterar sedan fyra väldigt olika viner var för sig, sedan ger han råd och tips i vilken ordning vi bör äta de olika chokladbitarna och vilka viner vi bör prova till dem. Nu börjar provningen på riktigt, med min nyvunna kunskap, provningsteknik och terminologi så tar det inte lång tid innan jag tömt fat och glas och förklarat med dignitet och värdighet varför det gick så fort till mina bordsgrannar.


“In these days när upplevese är en produkt mer than ever så anser jag att detta var spot-on”
-David Holm 15-11-2207






David Holms favoritchoklad från provningen:
Amedei Porcelana
- Subtil växande sötma, stort omfång med välbalanserad smakbredd, ton av russin.
-D.Holm

David Holms favoritvin från provningen:
Grahams vintageport 1980 (halvbutelj)
- fallet som bildats i buteljen under åren understryker detta portvins rustikhet, intensiv beska som övergår i fyllighet, stark och robust karaktär, passade till en av de mörkare bitarna.
-D.Holm




Snabba Choklad fakta:

All choklad görs av 3 olika sorters bönör:
Forasteros - utgör 80% av väldens chokladkonsumtion
Trinitario - utgör 15% av väldens chokladkonsumtion
Criollio - utgör 5% av väldens chokladkonsumtion

Criollio anses naturligtvis som mest exklusiv med tanke på dess begränsade skörd.

- Nästan all choklad vi äter tillsätts med vanilj.
- Ren kakao är väldigt torr och besk, kakaofettet från bönan kan således användas som bindningsmedel och socker vanilj osv. får tillsättas för en kulinariskt behaglig upplevelse.
- Kakaon härstamar från sydamerika och annamades av indiankulturerna ex. Aztekerna som kallade kakaon ”Theobroma” - gudarnas mat.
- Svenske Naturvetaren Carl von Linne (innan adlandet: Carl Linneaus, innan adlandet på latin: Carolus Linneaus) var den som namngav kakaon till: Theobroma Cacao.

Spelfilmer i ämnet:

”Chocolat” (2000)
Regi: Lasse Hallström
Manus: Robert Nelson Jacobs
Efter en novell av: Joanne Harris
Skådespelare: Juliet Binoche, Alfred Molina, Carrie-Anne Moss, Johnny Depp, Lena Olin Judi Dench, Peter Stormare mfl.
Plot: En kvinna och hennes dotter öppnar upp en chokalteria i ett litet franskt samhälle vilket skakar om hela det lilla samhällets moraliska värderingar.
Plot Keywords: (enl. imdb.com) : Gourmet, 1960s, Arson, Battered Woman, Birthday Party
Trivia: Nominerad till 5 Oscar. Filmad på location: Beynac, Dordogne, Frankrike.Mixad (ur ljudaspekt) i DTS / Dolby Digital / SDDS
(Rated PG-13 for a scene of sensuality and some violence.)